Mulighetene:
Vg1 restaurant- og matfag
• Innføring i 12 fagbrevområder
Vg2 kokk og servitør
• Velg mellom fagområdene kokk,
institusjonskokk og servitør.
Vg2 matfag
• Velg mellom 9 fagbrevområder.
Vg1 restaurant- og matfag
Vg1 restaurant- og matfag gir deg innføring i 12 fagbrevområder. Disse har en felles grunnmur, men også sine særegenheter. Hos oss får du en introduksjon i alle fag- brevområdene i topp moderne lokaler med engasjerte lærere. Vi jobber med hele verdikjeden fra råvare til ferdig produkt. Vi deler uken i 2 dager med praksis i verksted og 3 dager med teoretiske fag.
Vg2 kokk og servitør
Her kan du velge mellom fagområdene kokk, institusjonskokk og servitør. Kokken må kunne en del om gjestene og kundebehandling. Servitøren må kunne mye om mat. Vi jobber tverrfaglig og i perioder fordyper du deg i ønsket fagområde.
En kokk jobber med å lage mat, sette opp menyer, planlegge innkjøp og velge ut råvarer. Dersom du jobber i et stort kjøkken vil man gjerne ha en kjøkkensjef som leder arbeidet og har ansvar for innkjøp og planlegging, men ved mindre kjøkkener er dette oppgaver kokken gjør selv. Du må derfor ha god kunnskap om mat, råvarer og vin
Institusjonskokken lager mat ved institusjoner som sykehus, eldresentre og fengsler. Som institusjonskokk arbeider du på store institusjoner hvor det er lagt opp til effektiv og hygienisk produksjon av store mengder mat. Du skal kunne lage mat som gir positive opplevelser til både friske og syke.
Servitøren tar imot bestillinger, serverer mat og sørger for at hver enkelt gjest er fornøyd. Som servitør er du serveringsstedets ansikt utad og dine egenskaper har mye å si for gjestenes opplevelse. Det er derfor viktig at du som servitør også har god kunnskap om mat, råvarer og vin.
Fullført skole er grunnlag for å søke læreplass innen et av disse tre fagene. Med fagbrev som bak- grunn kan du søke om opptak innen restaurantledelse ved Norsk Hotellhøgskole i Stavanger. Mange av våre store samarbeidsbedrifter tilbyr også egne lederutviklings- program og utdannelse.
Vg2 matfag
Her kan du velge mellom 9 fagbrevområder. De mest populære er konditor baker og butikkslakter.
Konditor er et kreativt yrke og pynting og sammensetning av kaker er konditorens spesialfelt. En konditor bruker både tradisjonelle og nyere tilberedings- og konserveringsmetoder.
Bakere jobber med å lage brød, baguetter, kaker og annet bakverk. Arbeidet gjøres enten manuelt eller ved bruk av maskiner. Bakeren vur- derer pris og kvalitet på råvarer og beregner næringsinnhold i de ferdige produktene. Bakeren jobber gjerne om natta eller svært tidlig, slik at bakverket er klart når dagen starter.
Butikkslakteren jobber med å bearbeidede kjøttprodukter, deri- blant tilskjæring og finstykking av kjøttråvarer til salg i butikk. Man må ha gode kunnskaper om råvarene og hvordan disse tilberedes. Kundebehandling er også en sentral del av jobben.
Andre fagområder er sjømathandler, sjømatproduksjon, pølsemaker, kjøttskjærer, slakter og industriell matproduksjon.
Etter endt læretid har du flere videreutdannelser å velge i, bl.a. matteknikk eller konfektmakersertifikat i Sveits.
Restaurant- og matfag med studiekompetanse - RM YSK.
Dette programmet er sammensatt av restaurant- og matfag og SSP med generell studiekompetanse.
• Fem års utdanning på fire år!
• Fagutdannelse
• Studiekompetanse
• Lønn under utdanning
• Fordyping i markedsføring og engelsk.
Mange ønsker å utdanne seg innen mat, men ønsker samtidig studiekompetanse. RM YSK gjør dette mulig og du får fem års utdanning på fire år. Du kan velge mellom fagbrevene kokk, institujonskokk og servitør. Av programfag fra SSP har vi valgt internasjonal engelsk og markedsføring og ledelse 1. RM YSK er organisert med veksling mellom skole og bedrift. Det første året er du bare på skolen. Fra det andre året vil du ha praksisperioder i bedrift og fra tredje år får du status lærling, men skal fortsatt gå på skolen 1-2 dager pr.uke. Du vil få litt lengre skoledager og skoleår enn ordinærelevene, men til gjengjeld sparer du inn et år på utdannelsen din. I bedriftsperiodene har du lærlingelønn. Med dette utdanningsprogrammet er du både fagutdannet og studieforberedt når du er 20 år, og med teoretisk og praktisk bakgrunn er du godt rustet til å ta videre valg.